Sumber di blog ( www.panjihitamdaritimur.blogspot.com )

Setelah membuat pemerhatian dan mengaturkan soal jawab selama 3 bulan secara sampling rawak juga melalui kajian menggunakan kaedah kualitatif, kami mendapati tahap ambil berat pengguna Malaysia rata-rata sangat lemah terutama di kawasan luar bandar. Di mana mereka tidak punyai pendidikan asas tentang kepenggunaan dimana mereka kebanyakkan mudah saja diperdaya golongan-golongan tertentu seperti peniaga dalam pelbagai bidang terutama yang melibatkan direct sales.

Tahukah kenapa ekonomi China sangat cepat meningkat? Bagaimana kita menyumbang ke arah kecepatan kenaikkan ekonomi China?

Baiklah, mungkin ada dikalangan pembaca mengetahui bermacam-macam cerita mengenainya, mungkin juga ada yang tidak mengetahuinya. Kami akan mengupas dari satu sudut sahaja, yang kami fikir senarionya mudah difahami. Menurut Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan 2007, lebih 15000 tan sampah dihasilkan di Malaysia setiap hari. Plastik merupakan salah satu penyumbang utama kepada sisa sampah di Malaysia. Bahan buangan plastik kita dieksport ke China dengan anggaran harga 0.20 sen sekilo, sebagai contoh mereka kitar semula dan diproses menjadi tupperware. Mereka jual balik pada kita dengan harga beringgit-ringgit seunit. Beginilah proses asas yang berlaku, dan tahukah anda baju yang anda pakai juga mengandungi plastik, biasanya dalam kadar 30%. Bergantung pada jenis plastik sama ada kasar atau halus. Memandangkan cotton di pasaran agak mahal, plastik merupakan alternatif yang baik. Begitu juga dengan wallet dan tali pinggang, yang dikatakan kulit hanya di lapisan permukaan atas yang nipis sahaja, yang lain plastik. Inilah trend bisnes masa kini.

Dua bisnes yang paling baik untuk dibuat atas dunia ini ialah berasaskan angin (feng) dan air (shui). Sebagai contoh, roti yang kita selalu beli, ia membesar kerana mempunyai udara, cuba anda mampatkan, itu sahaja saiz sebenar makanan tersebut. Produk berasaskan air dipasaran terlalu banyak, baru-baru ini iklan bio aura sering di tontonkan di televisyen.

Sebagai pengguna yang bijaksana, anda harus bijak menilai duit anda dengan nilai barangan. Pakaian seperti baju atau seluar yang berjenama popular, (saya tidak mahu sebut secara direct) yang berada di pasaran, tetapi harganya tidak sepadan dengan pakaian tersebut. Saya ambil contoh: BRAND A ialah satu brand popular di dunia. Sebenarnya yang dikatakan original bukanlah pada baju atau seluar tapi hanya pada logo, mungkin butang dan sebagainya. Jika di China ada 3 jenis teknik replika barangan, iaitu yang biasa, sederhana dan terbaik. Apabila anda membeli sehelai baju yang berjenama yang sebenarnya ia di hasilkan, katakanlah di hasilkan Malaysia, hanya brand itu dicop di UK. Jadi yang original hanyalah pada cop brand tersebut sahaja. Kilang-kilang besar di Malaysia tidak berani untuk meletakkan brand kerana ia menyalahi akta undang-undang hakcipta dan perdagangan.

Fikirkan,
Adakah berbaloi membeli baju yang berjenama popular sedangkan kualiti pakaian itu sama dengan baju biasa? Di sinilah kebanyakkan pengguna tewas, rata-rata menilai buku dari kulitnya. Kebanyakkan barang yang kita pakai ialah hasil dari sisa sampah kita sendiri.

Pada ketika keadaan ekonomi kurang memberangsangkan, kuasa membeli juga terjejas, mungkin anda belum merasainya secara ketara, tapi beringatlah sebelum kena. Menjadi pengguna yang bijak adalah penting. Jika di Taiwan, pengguna di sana sangat berwaspada dari ditipu kerana mereka boleh black mail atau saman syarikat yang menipu tersebut. Sebagai contoh air coca-cola. Sekiranya mereka membeli air coke, air yang terdapat dalam tin tersebut mestilah penuh. Sekiranya mereka dapati air didalam tin tersebut hanya separuh atau 3 suku, pengguna di sana akan mula menggertak syarikat tersebut atas tuduhan cuba menipu pengguna. Inilah kesedaran pengguna di sana, mereka tidak mengambil mudah hak mereka. Tapi adakah anda tahu hak anda?

Untuk rujukan terbaik, anda bolehlah ke KPDN dan hal ehwal pengguna berdekatan dan mempelajari seberapa banyak yang boleh dipelajari. Dengan kesedaran dan maklumat yang ada insyaAllah dapat membantu anda menjalani kehidupan dengan lebih baik...

0 ulasan