Jika hendak membuat Kenduri Arwah (Majlis Tahlil) dan hendak memastikan bahawa pahala sedekah dan bacaan ayat al-Quran itu sampai kepada semua arwah yang kamu hajati.

Pertama, kenalah salah seorang ahli keluarga (kalau boleh yang lelaki sulung atau yang lebih faham bab agama) berniat selepas solat maghrib (sebelum kenduri malam itu). Kosad niat dengan bersungguh-sungguh dan dibaca nama-nama arwah (ahli keluarga kamu itu semua) dan dinyatakan bahawa kamu akan mengadakan kenduri arwah malam itu bersama-sama dengan kariah masjid/surau kampung kamu itu yang dibawa oleh (nyatakan nama Imam yang mengapalai kenduri kamu itu)… pohon semoga Allah terima semua amalan sedekah dan bacaan ayat-ayat al-Quran, di mana semua pahala-pahala itu diberikan kepada mereka. Jadi kamu buat dulu “kosad niat” ini sebelum kenduri… bukan suruh orang buat. Yang mereka buat itu hanya mereka (imam) ulang niat saja… tapi yang paling penting ialah kamu sebagai kepala keluarga yang buat dulu.

Rasional kepada perkara ini ialah ia berkenaan dengan maksud ayat “Apabila manusia itu mati maka terputuslah hubungannya dengan dunia kecuali tiga perkara. Pertama sedekah jariahnya, Kedua ilmu yang dimanfaatkan orang dan Ketiga doa anak yang soleh”. Jadi Dalil yang ketiga itu adalah sandaran atas apa yang kamu buat di atas tadi.

Wallahu a'lam.

0 ulasan