Ayat Seribu Dinar, bagaimana ayat ini boleh menjadi ayat seribu dinar. Mengikut cerita, ia adalah ayat yang diajarkan oleh jin laut kepada seorang pedagang untuk mendapat laba yang banyak dalam perniagaan. Pengerasnya ialah wang 1000 dinar. Sudah dibayar maka dia pun dapat ayat itu. Dan bila diamalkan ternyata berhasil. Saudagar itu jadi kaya-raya. Itu serba sedikit latarbelakang ayat ini.

Mari kita lihat, pertama siapa yang ajar ayat ini? ialah seekor jin. Kedua pengerasnya 1000 dinar. Ketiga amalan ayatnya. Ketiga-tiga perkara ini telah melanggar Syarak. Kamu dilarang belajar dengan jin atau bersekutu dengan nya. Pengeras itu bermaksud persetujuan menjadikan diri menjadi hambanya. Dan apabila beramal kamu berserta dengan nya. Jadi buat apa nak amal ayat ini, kalau bertujuan sebagai pelaris. Dengan tujuan utama nak beramal dah jadi perkara syirik pula?. Ayat lain kan ada contohnya surah al-Waqiah, ad-Duha, Alam Nashrah semua itu ayat untuk keluar dari kesukaran rezeki, hutang dan kesukaran hidup. Atok dah pesan, kalau nak beramal apa-apa sekali pun kena tahu asal usulnya guru yang perturunkan ilmu itu, guru itu mesti berwasilah dan rabitah baru diiktiraf.

Dahulu atok baca dalam kitab milik guru atok. Pernah juga atok tanyakan perkara itu kepada beberapa orang guru yang lain dan mereka memberikan jawapan yang sama. Pada satu ketika apabila atok sendiri beramal dengan ayat ini, maka jin yang dimaksudkan itu sememangnya hadir dihadapan atok. Ia adalah dari keturunan Jin Ifrid yang sangat jahat dengan berbagai muslihat untuk menipu kita, lalu atok halau dia dan berhenti beramal ayat itu.

Jadi fikirkanlah, kalau kita tak tahu dan tak kenal mereka, apa akan terjadi kepada kita? buta-buta akan ditipu olehnya. Penipuannya ialah apabila kita beramal ayat ini ia akan hadir dengan "sangkaan" seolah-olah sebab beramal, maka dapat rezeki, walhal dia lah dalangnya. Maka manusia yang bodoh itu akan selamanya "ditonggangi" bagi beramal ayat tersebut, bukan kerana Allah. Tetapi kerana duit, yang didatangkan oleh jin berkenaan. Tak secara langsung kamu "bertuhankan jin" itu. Sekarang nampak tak muslihatnya.

Ini adalah kerana pengambilan ayat itu tidak daripada guru yang berwasilah dan berabitah kepada Rasulullah s.a.w. Ia mendatangkan masalah besar kerana tak tahu siapa yang beri ayat itu, atau belajar dari buku, atau dengar cakap orang. Maka putuslah isnad ayat tadi, justeru batal lah ilmunya. Jadi hati-hati jika mahu beramal ayat-ayat dari al Quran.

Wallahu a'lam.

0 ulasan